Greece

22-30 Μαρτίου 2014: Διεθνής εβδομάδα ενάντια στη Μεκορότ

 

Πείτε όχι στο Απαρτχάιντ Νερού, υποστηρίξτε τη δικαιοσύνη για το νερό !

 

 

Η Μεκορότ είναι η κρατική Ισραηλινή εταιρεία νερού που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του «απαρτχάιντ νερού» κατά των Παλαιστίνιων, για το έγκλημα κατά του διεθνούς δικαίου της λεηλασίας των φυσικών πόρων σε κατεχόμενα εδάφη, τη διακριτική μεταχείριση κατά των Παλαιστίνιων ως εθνική ομάδα και τη ζωτική υποστήριξη της βιομηχανίας των παράνομων εποικισμών. Το 2005, η Μεκορότ δημιούργησε έναν επιχειρησιακό βραχίονα ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία διεθνούς επέκτασης. Προσοδοφόρα συμβόλαια υπογράφτηκαν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κύπρος, η Αργεντινή, η Ινδία και η Ουγκάντα. Στην Ελλάδα η Μεκορότ συναγωνίζεται για ένα μερίδιο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Συμφωνίες συνεργασίες έχουν υπογραφεί στη Βραζιλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.
Ομάδες πολιτών είναι εξοργισμένες που οι κυβερνήσεις τους αδιαφορούν για την εμπλοκή της Μεκορότ σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μάλιστα την επιβραβεύουν με τη λογική ότι «έτσι είναι η κατάσταση». Καμπάνιες έχουν δημιουργηθεί για να διώξουν τη Μεκορότ από την Αργεντινή, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Στην Αργεντινή, ακτιβιστές πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν να σταματήσουν την κατασκευή μιας μονάδας καθαρισμού νερού 170 εκ. $, ένα πρόγραμμα που όχι μόνο θα χρηματοδοτούσε το απαρτχάιντ νερού στην Παλαιστίνη αλλά θα εξήγαγε αυτό το μοντέλο μετατρέποντας την πρόσβαση νερού στο Μπουένος Άιρες από δικαίωμα σε πολυτέλεια μόνο για τους πλούσιους. Η εταιρεία Vitens, ο μεγαλύτερος προμηθευτής νερού στην Ολλανδία, διέκοψε ένα συμβόλαιο με τη Μεκορότ μερικές μόνο μέρες μετά την υπογραφή του, εξ αιτίας της εμπλοκής της εταιρείας σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η Λίλιαν Πλούμεν, η Ολλανδή υπουργός διεθνούς εμπορίου και αναπτυξιακής συνεργασίας, ακύρωσε συνάντηση με στελέχη της Μεκορότ για τον ίδιο λόγο.
Το παγκόσμιο κίνημα μποϋκοτάζ έχει δημιουργήσει μια τεράστια δυναμική. Είναι πλέον η ώρα να εντατικοποιήσουμε την πίεση προς τις δημόσιες αρχές για να αποκλείσουν τη Μεκορότ από δημόσιες συμβάσεις και να καταστήσουν την επιχείρηση υπόλογη για το απαρτχάιντ νερού. Σας καλούμε να συμμετέχετε στην πρώτη διεθνή εβδομάδα ενάντια στη Μεκορότ από τις 22 Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα Νερού έως τις 30 Μαρτίου 2014-Παλαιστινιακή Ημέρα της Γης.
Είναι ευκαιρία να δυναμώσουμε τον διεθνή συντονισμό ενάντια στη Μεκορότ σε μια παγκόσμια καμπάνια ανάδειξης του θέματος και πίεσης προς τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα. Δηλώστε συμμετοχή γράφοντας e-mail στο: info@stopmekorot.org. Θα δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα που θα συγκεντρώνει τις προσπάθειες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
PENGON/Φίλοι της Γης Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή Μποϋκοτάζ, Συνασπισμός Υπεράσπισης της Γης.
Έξι λόγοι να μποϋκοτάρουμε τη Μεκορότ
1. Η Μεκορότ εφαρμόζει ένα σύστημα απαρτχάιντ νερού:
Η Μεκορότ είναι υπεύθυνη για παραβιάσεις των δικαιωμάτων νερού και διακριτική μεταχείριση από τη δεκαετία 1950, όταν δημιούργησε τον εθνικό μεταφορέα νερού του Ισραήλ, που εκτρέπει τα νερά του ποταμού Ιορδάνη από τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία ώστε να εξυπηρετούνται οι ισραηλινές κοινότητες. Ταυτόχρονα στερεί από τις παλαιστινιακές κοινότητες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο νερό: Η παλαιστινιακή κατανάλωση στα κατεχόμενα είναι περίπου 70 λίτρα ανά άτομο την ημέρα-σημαντικά χαμηλότερο από τα 100 λίτρα ανά άτομο την ημέρα που συστήνει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO)- ενώ η ημερήσια κατανάλωση από τους ισραηλινούς είναι περίπου 300 λίτρα, δηλαδή τέσσερεις φορές περισσότερο. Η Μεκορότ έχει αρνηθεί την παροχή νερού σε Παλαιστινιακές κοινότητες μέσα στο Ισραήλ παρ’ ότι απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ αναγνωρίζει το δικαίωμα τους στην πρόσβαση στο νερό.
Μια έκθεση του γαλλικού κοινοβουλίου έχει χαρακτηρίσει αυτή την κατάσταση «απαρτχάιντ νερού».
2. Σημαντική υποστήριξη της Μεκορότ προς τους παράνομους ισραηλινούς επικοισμούς:
Η υποστήριξη της Μεκορότ για τον αποικιοκρατικό επικοισμό συνεχίζει αδιάλειπτα από την κατοχή το 1967 της Δυτικής Όχθης, της Γάζας και των Υψιπέδων του Γκολάν μέχρι σήμερα. Στην εταιρεία δόθηκε το μονοπώλιο όλων των πηγών νερού στα κατεχόμενα εδάφη, εφαρμόζοντας πολιτικές που ενισχύουν τον ισραηλινό επικοισμό σε βάρος των παλαιστινιακών κοινοτήτων.
Έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις επιπτώσεις των ισραηλινών επικοισμών στα δικαιώματα των Παλαιστίνων καθώς και η τελευταία έκθεση για τους επικοισμούς από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ καταδικάζει τη Μεκορότ για το ρόλο της στη «βιομηχανία» των επικοισμών. Κάθε συνεργασία με τη Μεκορότ από τη φύση της υποστηρίζει ή συνεισφέρει στην παράνομη υποστήριξη των επικοισμών. Η εταιρεία δημοσίων υδάτων Vitens αναφέρει « Ό,τι και αν ξέρουμε για την άντληση νερού ή για τα οφέλη που μπορούν να επιτευχθούν με έξυπνα δίκτυα, δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτά που αναφέρει ο ΟΗΕ για την πολιτική της Μεκορότ στα παλαιστινιακά εδάφη και τους επικοισμούς.
3. Η Μεκορότ συμμετέχει στο διεθνές έγκλημα της λεηλασίας των φυσικών πηγών και στην χωρίς όρια καταστροφή των υποδομών νερού:
Η Μεκορότ λειτουργεί 42 πηγάδια στη Δυτική Όχθη, κυρίως στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη που κατά κύριο λόγο υδροδοτούν τους ισραηλινούς επικοισμούς. Η Μεκορότ δουλεύει σε στενή συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό για να κατάσχει σωλήνες ύδρευσης από Παλαιστίνιους αγρότες και να καταστρέφει τις πηγές παροχής νερού των παλαιστινιακών κοινοτήτων. Το 2012 μόνο ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε 60 εγκαταστάσεις νερού και αποχέτευσης που ανήκουν σε Παλαιστίνιους.
4. Η στέρηση του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό στους Παλαιστίνιους από τη Μεκορότ είναι μέσο για την ισραηλινή πολιτική εκτοπισμού:
Το καλοκαίρι η Μεκορότ συνοδευόμενη από το στρατό, κλείνει τη βρύση για τους Παλαιστίνιους στις κοινότητες της Δυτικής Όχθης αφήνοντάς τους στην ξηρασία. Η Μεκορότ είναι υπερήφανος συνεργάτης στο «Σχέδιο Έρημος Νέγκεβ» του Εβραϊκού Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο 40000 Παλαιστίνιοι Βεδουίνοι κάτοικοι του Ισραήλ θα ξεριζωθούν από τα σπίτια τους και τα εδάφη τους θα χρησιμοποιηθούν για επικοισμούς «μόνο για εβραίους» στην έρημο Νέγκεβ.
5. Η Μεκορότ εξάγει το απαρτχάιντ νερού επωφελούμενη από την ιδιωτικοποίηση του νερού:
Το συνδικάτο δημόσιου τομέα της Αργεντινής ΑΤΕ δήλωσε στην καμπάνια του ότι «αν η σύμβαση δοθεί στη Μεκορότ το νερό θα θεωρείται από εδώ και πέρα είδος πολυτελείας και όχι ζωτικός πόρος δηλαδή κοινωνικό δικαίωμα και επιπλέον τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται επιβραβεύοντας μια εταιρεία που υποστηρίζει την παλαιστινιακή γενοκτονία».
6. Η προβαλλόμενη ειδίκευση της Μεκορότ στο νερό χρησιμοποιείται ξεκάθαρα για αποπροσανατολισμό:
Η δημιουργία μύθων σχετικά με το νερό έχουν στόχο να βελτιώσουν την εικόνα του Ισραήλ διεθνώς. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, το Ισραήλ δεν έκανε την «έρημο να ανθήσει». Τα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης είναι πλούσια σε νερό και οι Παλαιστίνιοι έχουν παράδοση πολλών αιώνων στη γεωργία. Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται αυτό το μύθο για να δικαιολογήσει την εσφαλμένη εκτροπή των νερών του Ιορδάνη ποταμού η οποία έκανε τον ιστορικό ποταμό ένα σκουπιδότοπο αλλά και την επιθετικότητα εναντίον γειτονικών χωρών. Η πραγματικότητα είναι ότι το Ισραήλ κατασπαταλά το νερό, οι πολίτες του καταναλώνουν το διπλάσιο νερό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ο γεωργικός τομέα είναι οικολογικά μη βιώσιμος, με επιδοτούμενες από το κράτος υδροβόρες καλλιέργειες.
Πρώτη Διεθνής Εβδομάδα δράσης ενάντια στη Μεκορότ στις 22 Μαρτίου 2014 Παγκόσμια Ημέρα Νερού έως τις 30 Μαρτίου 2014 όταν οι Παλαιστίνιοι γιορτάζουν την Ημέρα της Γης. Πάρτε θέση για τη δικαιοσύνη στο νερό.
Μάθετε περισσότερα για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Μεκορότ.
Επιπλέον πηγές
α) Πηγές από το Stop the Wall:
β) άλλες παλαιστινιακές πηγές:
γ) έγγραφα ΟΗΕ:
δ) Άλλες πηγές:
Γαλλική κοινοβουλευτική έκθεση «η γεωπολιτική του νερού»:
Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Ταραγμένα Νερά»:
ε) Καμπάνιες ιστοσελίδες και νέα:
στ) Η Ολλανδική υπόθεση της Vitens: